Hae
Ready Steady Flow
Kaupallinen yhteistyö

NEPSY-valmentajakoulutus: olennaisia asioita kriisin keskellä

Kaupallinen yhteistyö: KirsiConsulting

KirsiConsultingin järjestämä Ratkaisukeskeinen neuropsykiatrinen valmentaja-koulutus lähenee loppuaan, aikamoista! Viides lähiopetusjakso oli erilainen kuin edelliset, sillä ensimmäisenä lähiopetuspäivänä meillä oli kaksi huikeaa vierailijaa puhumassa ja toisena päivänä meillä oli valmennusosaamisen näytöt.

Jos tahdot paneutua koko koulutukseen alusta loppuun, niin kannattaa lukaista edelliset tekstit ennen tätä tekstiä:

TULEVAN VUODEN HUIPPUJUTTU: MINUSTA TULEE NEUROPSYKIATRINEN VALMENTAJA

NEPSY-VALMENTAJAKOULUTUS: ORIENTOITUMISTA JA ERILAISIA OPISKELUMUOTOJA

NEPSY-VALMENTAJAKOULUTUS: ASKEL KIEHTOVALLE EPÄVARMUUSALUEELLE

NEPSY-VALMENTAJAKOULUTUS: KOULUTUKSEN PUOLIVÄLI OLI RANKKA, MUTTA ERITTÄIN HYÖDYLLINEN

NEPSY-VALMENTAJAKOULUTUS: HURAHTAMINEN ALAN KIRJALLISUUTEEN

Pitkälle on siis tultu, ja vielä on yksi lähiopetusjakso on edessäpäin. Se toteutetaan tässä vallitsevassa tilanteessa etäopetuksena, mikä tietenkin harmittaa, sillä kohtaamiset ja vuorovaikutus ovat olleet koulutuksen yksi tärkeimmistä anneista. Tuleva lähiopetusjakso on viimeinen, emmekä pääse opiskelukavereiden kanssa antamaan hyvästelyhalauksia ja tsemppauksia kasvotusten… Uskon kuitenkin, että saan opetuksesta paljon irti myös Zoomin kautta, ja uskon, että ainakin osan kanssa näemme vielä uudestaan!

Ensimmäinen lähiopetuspäivä: Aspergerin oireyhtymä ja NEPSY-valmennus lastensuojelussa ja päihdekuntoutuksessa

Oletteko koskaan olleet kuuntelemassa luennoijaa, joka saa kuulijakunnan imaistua täysillä aiheeseen mukaan? Niin, että ajantaju katoaa ja sitä huomaa vain olevan kuljetettavana jutusta toiseen? Minä olen ollut, ja sain kokea tämän mahtavan kuunteluelämyksen kaksi kertaa ensimmäisen lähiopetuspäivän aikana. Molemmat ekan lähiopetuspäivän luennoitsijoista innostivat todellakin aiheensa pariin. Ensimmäinen luennoitsija oli Jenni Turkia, joka syvensi meidän tietämystämme Aspergerin oireyhtymästä. Toinen luennoitsija oli Samuli Juutilainen, joka kertoi omasta NEPSY-valmennuksen kokemuksestaan lastensuojelussa ja päihdekuntoutuksessa.

Molemmat päivän puolikkaat olivat todella vaikuttavia! Jennin osuus oli mahtava tietopaketti, johon kuitenkin mahtui keskustelua ja meidän opiskelijoiden omien havaintojen kertomista ja niistä juttelua. Samuli taas kertoi niin elävästi omista kokemuksistaan ja tilanteistaan työssään, että tuntui ihan kuin olisi itse ollut seuraamassa vieressä tilanteita, joista Samuli kertoi. Molemmat luennoijista ovat todellisia oman alansa asiantuntijoita, enkä miettinyt hetkeäkään, miksi juuri  heidät oli pyydetty kouluttamaan meitä! Päivän aikana tuli itkettyä ja naurettua ihan kunnolla. Monta kertomusta rikkaampana lähdin tuona päivänä kotiin. Tämä päivä vakuutti, että lempeä, rakastava ja määrätietoinen tapa toimia sopii myös niille kaikista vaikeimmin rikoksen poluille joutuneille nuorille sekä kaikista ”haastavimmille” NEPSY-ihmisille (siksi lainausmerkit, koska oikeastaan en haluaisi ajatella, että ihmiset olisivat varsinaisesti haastavia, vaan vain tilanteet).

Toinen lähiopetuspäivä: ratkaisukeskeisyyden kertausta ja omat valmennusnäytöt

Toinen lähiopetuspäivä alkoi ratkaisukeskeisyyden kertaamisella. Kertaaminen tuli kyllä tarpeeseen! Minusta tuntuu, että kevään opinnot ovat kärsineet todella paljon oman elämän vaikeuksista, joten tällaiset kertaukset antoivat hyvää luottamusta omaan osaamiseen. Iltapäivällä meillä oli edessä kaikkien meidän oppilaiden hieman jännittämä valmennusnäyttö. Siinä valmennettiin toista opiskelijaa ja käytettiin osaamiamme ratkaisukeskeisen neuropsykiatrisen valmennuksen menetelmiä hyödyksi. Vaikka itse olin todella rikki oman elämäntilanteeni takia (elin itse keskellä traumaattista stressiä rikoksen takia tuolloin), sain tsempattua itseni tuohon valmennushetkeen, ja se meni ihan hyvin. Niin opiskelukaverit kuin opettajakin olivat ihanan tsemppaavia ja myötätuntoisia. Olen ikuisesti kiitollinen siitä lämmöstä, jota taas näinäkin opiskelupäivinä sain osakseni.

Tästäkin lähiopetuspäivästä minulle jäi hyvä fiilis.

Opiskelu jatkui kriisin keskellä

Välitehtävät, jotka saimme tehtäväksemme, olivat taas kerran mielenkiintoisia! Minulla kuitenkin oli vaikeuksia löytää rauhallista aikaa opiskeluille. Silloin, kun minulla oli ajan puolesta hyvä hetki opiskella, kehoni ja mieleni pistivät vastaan. Vasta, kun viikkoja oli kulunut, ja aloin päästä hieman jaloilleni oman elämäni kriiseistä ja aloin luottamaan opiskelutaitoihini uudestaan, iski koronan vaikutukset elämäämme. Siinä sitten olikin taas uutta järjesteltävää. Kaiken koronahässäkän keskellä päätin silti, että nämä opiskelut ovat todella tärkeitä – ja aion ne suorittaa loppuun, vaikka ulkopuoliset tekijät kuinka vastustelisivat! Niinpä sain välitehtävät tehtyä ja pääsen hyvillä mielin opiskelemaan uutta tietoa taas ensi viikolla!

Tapaamme lähiopetusjaksojen välissä aina ryhmämme kanssa. Tällä kertaa teimme kolmen hengen vertaisryhmässämme mahtavan valmennuksen liittyen koronan vaikutuksiin arjessamme. Kokeilimme ensimmäistä kertaa ryhmävalmennusta (niin, että yksi valmensi kahta samaan aikaan) – ja se kyllä yllätti toimivuudellaan oikein positiivisesti! Ja joka kerta sitä tulee todenneeksi, että vaikka koulutuksemme liittyy neuropsykiatrisiin ongelmiin, niin valmennuksesta on apua myös ei-neuropsykiatrisia ongelmia omaaville.

Tämä koko maailmaan vaikuttava kriisi on saanut minutkin miettimään omaa elämääni ja elämäni valintoja. Kaiken sen pohdiskelun jälkeen on ollut todella upea huomata, että olen tehnyt oikeita valintoja jo pidemmän aikaa. Minun ei olisi ollut tarve hidastaa, ei oppia lisää kiitollisuudesta, läheisten arvosta tai ihmisten huomioimisesta. Koen, että nämä asiat ovat olleet jo hallussa ennen kriisiä/kriisejä. Pohdiskeltuani asioita huomasin myös, että koulutukset, joita olen viime vuosina käynyt, tämä NEPSY-valmentajakoulutus mukaanlukien, ovat olleet vahvasti mukana omassa henkisessä kehityksessäni. Koen, että koulutusvalinnat ovat tukeneet minua siinä, että jaksan edelleen, kriisistä toiseen, nousta pystyyn ja hymyillä.  Olen siis opiskellut todellakin tärkeitä asioita! Minulla on nyt tietoa, taitoa ja ominaisuuksia, joiden avulla selviän kriisistä – ja mikä myös erittäin tärkeää: osaan autta muitakin selviämään kriisistä.

NEPSY

Ratkaisukeskeinen suhtautuminen on ollut minulle se juttu nyt tämän koronatilanteen aikana. Tunnen aidosti tunteet, joita tunnen, nimeän ne ja pyrin päästämään niistä irti heti kun mahdollista (jos ne siis ovat negatiivisia). Sen jälkeen suuntaan katseeni tulevaan ja kaivelen mieleeni asioita, jotka aiemminkin ovat kriiseissäni minua auttaneet eteenpäin. Vahvistan näitä minua tukevia asioita arjessani. Korona tulee vaikuttamaan meidän kaikkien elämään vahvasti vielä pitkään, ja koen, että juuri tämä, ratkaisukeskeinen neuropsykiatrinen valmentajakoulutus, on antanut minulle hyvät mahdollisuudet tarjota apuani kriisin keskellä oleville ihmisille. Tämä on tässä ajassa hyvä lisä sosiaalityöntekijyyteeni ja NLP-osaamiseeni.

Viimeisen lähiopetusjakson jälkeen saat kuulla vielä ajatuksia, joita tuo jakso herätti, sekä yleisestikin koko koulutuksen annista. Jos haluat kysyä jotakin koulutukseen liittyvää, niin nyt on hyvä hetki. Lupaan vastata kaikkeen, johon pystyn – ja loppuihin kysymyksiin etsiä vastauksia ja kysyä koulutuksen järjestäjältä.

// Emmi

NÄHDÄÄNHÄN MYÖS MUUALLA:

IG: @emmianniinajansson / FB: @readysteadyflowblog

Kaupallinen yhteistyö: KirsiConsulting

2 kommenttia

  1. KaroP kirjoitti:

    Hei,
    On toki arvostettavaa että haluat olla osaamisellasi avuksi muille koronakriisin keskellä (uskon, että kyseessä on todella kriisi eikä hysteria). Kerrothan kuitenkin siinäkin tilanteessa, jos apuasi pyydetään, mikä on suhtautumisenne tilanteeseen etenkin, jos apusi edellyttää henkilökohtaista kontaktia. Näin avunsaaja voi itse arvioida haluaako ottaa kohtaamisen riskin, kun ilmeisemmin ette noudata suosituksia.

    • emmi kirjoitti:

      Hei, en tiedä, mistä olet saanut käsityksen, että emme noudata suosituksia. Lapsemme pääsisisivät eskariin ja kouluun, mutta he opiskelevat etänä. Emme ole nähneet suuria joukkoja ihmisiä emmekä näe ketään, ketkä ovat riskiryhmässä. Kyllä, käymme kaupassa, metsäretkillä, puistoissa, aivan kuten muutkin. Jos me tulisimme kipeiksi, emme tietenkään auttaisi ketään ja pitäisimme tarvittavan varoajan. Käsi/yskimishygienia ovat olleet meille aina tärkeitä, jo ennen koronakriisiä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *